Ronde van Limburg en De Brabantse Pijl krijgen nieuwe datum

Ronde van Limburg en De Brabantse Pijl krijgen nieuwe datum

Road  03/10/2024

In 2025 ziet het Flanders Classics wielervoorjaar er ietsje anders uit dan tot hiertoe traditioneel het geval was. Met de Ronde van Limburg krijgt het Vlaamse voorjaar een extra wedstrijd op de kalender. De Limburgse klassieker neemt de plek in van De Brabantse Pijl, die op haar beurt naar vrijdag verschuift met het oog op meer klimmers in het deelnemersveld. 

Het traditionele Flanders Classics voorjaar bestaat voor het eerst sinds z’n oprichting in 2010 niet langer uit zes klassiekers. Eind vorig jaar was er al het nieuws dat de Ronde van Vlaanderen organisator vanaf 2025 mee aan het roer zou komen te staan van de Amstel Gold Race, in samenwerking met koersdirecteur Leo van Vliet en eigenaar Heineken.  

Naast die toevoeging vlak over de grens komt er in 2025 dus nóg een wedstrijd bij. De Ronde van Limburg, een samenwerking met vzw Limburg Demarreert, verhuist van pinkstermaandag naar de woensdag tussen Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race. Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics: “Dat maakt het Vlaamse voorjaar compleet, want nu is er eindelijk ook een voorjaarsklassieker in Limburg. We hebben nog maar net een heel succesvol EK wielrennen in Limburg achter de rug en daar hebben we gezien dat koers in de meest oostelijke Vlaamse provincie erg hard leeft, in tegenstelling tot wat iedereen misschien dacht. Dat de Ronde van Limburg z’n plek krijgt in het Vlaamse wielervoorjaar is dan ook een fantastisch verlengstuk van dat mooie kampioenschap waar we op vandaag nog van nagenieten.” 

We hebben nog maar net een heel succesvol EK wielrennen in Limburg achter de rug en daar hebben we gezien dat koers in de meest oostelijke Vlaamse provincie erg hard leeft, in tegenstelling tot wat iedereen misschien dacht
Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics

De Brabantse Pijl naar vrijdag

Ook de datum van De Brabantse Pijl, die Flanders Classics samen met Rode Sportief traditioneel net op die woensdag organiseert, wijzigt. De Vlaams-Brabantse klassieker schuift in 2025 twee dagen op en zal op vrijdag gereden worden. Tomas Van Den Spiegel: “De Brabantse Pijl is traditioneel de overgang tussen het Vlaamse en Waalse voorjaarswerk. Alleen zagen we de voorbije jaren dat veel renners die op zondag in de Amstel Gold Race rijden niet per se op woensdag al in het land zijn. Door De Brabantse Pijl nu op vrijdag te organiseren is die combinatie voor de renners veel haalbaarder en streven we er dus naar om meer klimmers en een sterker deelnemersveld aan de start te krijgen. Bovendien is het trio Ronde van Limburg – De Brabantse Pijl – Amstel Gold Race ook logistiek voor de teams een interessante combinatie met de Waalse klassiekers die daarop volgen.” 

Een overzicht:  

01/03 – Omloop Nieuwsblad 
30/03 – Gent-Wevelgem 
02/04 – Dwars door Vlaanderen 
06/04 – Ronde van Vlaanderen 
09/04 - Scheldeprijs 
16/04 – Ronde van Limburg 
18/04 – De Brabantse Pijl 
20/04 – Amstel Gold Race 

 

 

Naast het traditionele voorjaar heeft Flanders Classics ook de Brussels Cycling Classic in portefeuille. Die zal in 2025 gereden worden op 8 juni. Ook de jeugddagen kennen hun datum. De vierde editie van de Ronde van Vlaanderen Jeugddag gaat door op 25 mei in Oudenaarde. Stad Ieper verwelkomt de tweede editie van Gent-Wevelgem Jeugddag op 11 mei. 

 

 

EK wielrennen primeur in samenwerking tussen Flanders Classics en MAES Pils
Lees meer | EK wielrennen primeur in samenwerking tussen Flanders Classics en MAES Pils
Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Lees meer | Groenewegen zegeviert in 76ste editie van Ronde van Limburg
Download de Official Fan Guide van Ronde van Limburg
Lees meer | Download de Official Fan Guide van Ronde van Limburg
Thijssen, De Lie, Groenewegen, Girmay en Kristoff aan de start van 76ste editie
Lees meer | Thijssen, De Lie, Groenewegen, Girmay en Kristoff aan de start van 76ste editie